Με τουλάχιστον 95 επιβεβαιωμένα θύματα και δεκάδες αγνοούμενους, η τραγωδία συνιστά μια από τις χειρότερες που έχει ζήσει η Βαλένθια. Η περιοχή έχει στο παρελθόν βιώσει την καταστροφή του φράγματος «Tous» το 1982, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν οκτώ άνθρωποι, ενώ η μεγάλη πλημμύρα της Βαλένθια το 1957, οδήγησε στο θάνατο 81 πολιτών και την υπερχείλιση του ποταμού «Turia».
Ο ποταμός αυτός ήταν και η αιτία να πλημμυρίσει αυτή τη φορά η Βαλένθια, με ολόκληρες περιοχές να θάβονται στη λάσπη, βουνά από αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά και να στοιβάζονται στους δρόμους και τους Ισπανούς να μετρούν τις πληγές τους καθώς οι περιουσίες τους χάθηκαν εν μία νυκτί.

Απ’ ότι φάνηκε όμως, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για το μέγεθος της καταστροφής, με τον χείμαρρο να αιφνιδιάζει τους πάντες μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κατηγορείται πως έδρασε καθυστερημένα, καθώς όταν εξέδωσε προειδοποίηση στις 20:15 την Τρίτη (29/10), οι πλημμύρες είχαν ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές.
«Το μέγεθος της τραγωδίας εγείρει αμφιβολίες για το εάν ο πληθυσμός προειδοποιήθηκε εγκαίρως: Η Πολιτική Προστασία έστειλε προειδοποίηση ενώ είχαν ήδη πλημμυρίσει περιοχές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ισπανική ιστοσελίδα El Mundo.
Όμως τα λάθη δεν φαίνεται να σταματούν εκεί. Αστοχίες και προβληματικοί χειρισμοί σημειώθηκαν και στην επιχείρηση εκκένωσης. «Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν όλη τη νύχτα της Τρίτης (29/10) σε βιομηχανικές περιοχές και σε δρόμους επειδή είχε τεθεί σε ισχύ διακοπή κυκλοφορίας».
Οργή επικρατεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους πολίτες να διερωτώνται γιατί οι τοπικές Αρχές και η κυβέρνηση δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι.
Πηγή : cnn.gr